25 Ιουλ 2014

Να καταργηθούν τα διόδια Μοσχοχωρίου ζητεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου


Την ανάγκη κατάργησης των διοδίων Μοσχοχωρίου υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, σε ανακοίνωση που ομόφωνα εξέδωσαν μετά τη σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

«Με τραγική αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας με θύματα τρία νέα παιδιά, οφείλουμε, δεδομένης της καθυστέρησης σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου λόγω της μεταβατικής περιόδου μετά τις δημοτικές εκλογές, να εκφράσουμε σαν συλλογικό όργανο του Δήμου Βόλου, κατ’ αρχάς την λύπη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και την έντονη αγανάκτηση μας.

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι το θέμα των διοδίων θα πρέπει να διερευνηθεί από μηδενική βάση και μακριά από κομματικές και άλλες ιδεολογικές αποχρώσεις.

Η αύξηση των τιμών των διοδίων και η αυξανόμενη κίνηση βαρέων οχημάτων από την παλιά εθνική, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακός φόρτος σε δρόμο κακοσυντηρημένο και άλλης δυναμικότητας και, επομένως, να δημιουργούνται επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες, που δεν μπορούν να παραβλέπονται, ενώ παράλληλα καταργούν εν τοις πράγμασι και το επιχείρημα της εναλλακτικής επιλογής όσων δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια.

Η υποχρέωση υπέρογκης καταβολής διοδίων διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και την λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας.

Η πολυπόθητη και συνεχώς εξαγγελλόμενη χωροταξική ένωση των δύο πόλεων, Βόλου – Λάρισας, με την ανάπτυξη του περίφημου «διπόλου», περνάει μέσα από την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των δημοτών των δύο πόλεων, η οποία αποτελεί έκφανση του συνταγματικού δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην απόλαυση ικανοποιητικών όρων διαβίωσης. 

Θεωρούμε αναγκαία την κοινή δράση όλων των φορέων, πέρα από παραταξιακά και συντεχνιακά συμφέροντα, προς το Υπουργείο Μεταφορών, με σκοπό την κατάργηση των αναφερόμενων διοδίων».


Πηγή:
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=47&aid=76264#.U9LB1fmSx14