25 Οκτ 2014

Ούτε σκέψη για μεταφορά των διοδίων Μοσχοχωρίου! - Ο ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΣΤΗΝ «Ε»

Δεν υπάρχει προοπτική μεταφοράς του σταθμού διοδίων Μοσχοχωρίου προς Αθήνα, γιατί ούτε από τη σύμβαση προβλέπεται ούτε τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, όπως διευκρίνισε με δηλώσεις του στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημ. Γκατσώνης.

Αφορμή, για την ως άνω διευκρίνιση, το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχε προ ημερών ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με βουλευτές και της Θεσσαλίας, όπου τέθηκε από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, το ζήτημα των συγκεκριμένων διοδίων και, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός αναγνωρίζοντας το «άδικο» των τριών διοδίων στον Νομό Λάρισας, ανέφερε, ότι έχει ζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία τη μεταφορά των διοδίων προς Αθήνα. Ο κ. Γκατσώνης, απατώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε η «Ε» απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Όπως είπε, υπήρξε ευρύτερη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα διόδια συνολικά, όπου αναφέρθηκε και η συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο δεν έχει επισήμως κατατεθεί στην εταιρία ανάλογο αίτημα από το υπουργείο.

Πέραν τούτου όμως, απέκλεισε και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σταθμού των διοδίων, που όπως παρατήρησε προϋπήρχαν της ανάληψης ευθύνης του έργου από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», καθώς, όπως ανέφερε, ούτε από τη σύμβαση προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη μία και, από την άλλη, υπάρχουν πρακτικά και οικονομικά ζητήματα που καθιστούν απαγορευτική τη μεταφορά. Άλλωστε, όπως παρατήρησε, το θέμα δεν είναι η περιοχή που βρίσκονται τα διόδια αλλά το ύψος του αντιτίμου των διοδίων. Και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτό η εταιρία έχει ήδη διαμορφώσει ένα σύστημα «εκπτωτικών πακέτων» για τους ηλεκτρονικούς χρήστες, τόσο για τα διόδια στο Μοσχοχώρι όσο και στην Πελασγία ενώ, όπως πρόσθεσε υπάρχουν και περαιτέρω σκέψεις για τη διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με τα διόδια, σε επόμενη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία και δια του κ. Γκατσώνη που είχε προ καιρού επισκεφθεί τη Λάρισα, έχει ανακοινώσει ότι οι ηλεκτρονικοί χρήστες που έχουν προμηθευτεί πομποδέκτες συνδέονται με εκπτωτικά πακέτα- ήδη από τον Ιανουάριο του 2013- και απο τον περασμένο μήνα, τον Σεπτέμβριο, μεγάλωσε το ποσοστό έκπτωσης σε αναλογία με τον αριθμό των διελεύσεων η οποία φθάνει και το 80%. Για παράδειγμα, στα διόδια του Μοσχοχωρίου από τα 4 ευρώ που είναι η κάθε διέλευση η νέα τιμή είναι στα 3,10 ευρώ ενώ για κάποιον που διασχίζει τα διόδια καθημερινά και φτάνει στα 1,55 ευρώ με υπολογιζόμενες κατά μέσο όρο 45 διελεύσεις ανά μήνα. Στην ίδια επίσκεψη είχε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κατάργησης των διοδίων επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύμβαση.

Επίσης, ως προς την εξέλιξη του θέματος, όπως ανέφερε και ο υπουργός Μεταφορών κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Γρεβενών που είχε ως βασικό θέμα τα έργα στον Ε-65, από το τέλος του 2015 αρχίζει η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στην ΠΑΘΕ και πλέον η χρέωση των οχημάτων θα είναι αναλογική, δηλαδή με βάση τη χιλιομετρική χρήση της εθνικής οδού.


Περισσότερα:
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=23&aid=82538#.VEuMdPmUe3k