27 Φεβ 2014

Αθώοι οι διαδηλωτές των διοδίων

Την απαλλαγή και των επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα διόδια της Πάχης, στα Μέγαρα, την περασμένη Κυριακή, αποφάσισε το Μονομελές Αυτόφωρο.

Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ένας αντιμετώπιζε και τα αδικήματα της εξύβρισης, της απειλής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οπως και την ημέρα που οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, έτσι και χθες, στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκαν δεκάδες πολίτες.

Οι μάρτυρες, κυρίως κάτοικοι της περιοχής και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων, που ήταν παρόντες στα επεισόδια, κατέθεσαν ότι επρόκειτο για μια συμβολική διαμαρτυρία, μετά την απόφαση να αυξηθεί το αντίτιμο των διοδίων. Αυτό, άλλωστε, επικαλέστηκε και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, κατά την αγόρευσή του, υποστήριξε πως «η διαδήλωση ήταν μια συμβολική ενέργεια του κόσμου, για την οποία είχε ενημερωθεί η Τροχαία τέσσερις ημέρες νωρίτερα».

Επισήμανε μάλιστα, πως είχε προηγηθεί συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο, καταλήγοντας ότι έπρεπε να καταδικαστεί μόνο ένας κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Πολίτες που βρέθηκαν στο βήμα του μάρτυρα, ανέφεραν πως την ημέρα εκείνη η αστυνομία είχε εκτρέψει την κυκλοφορία και δεν περνούσαν αυτοκίνητα, καθώς και ότι οι συγκεντρωμένοι, περίπου 200 άτομα, παρέμειναν στο οδόστρωμα για περίπου 4 λεπτά. «Τότε ήρθαν τα ΜΑΤ και δημιούργησαν έναν πανικό. Προκαλούσαν τον κόσμο και χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά» ανέφερε ένας εξ αυτών.

Αλλος κάτοικος της περιοχής εξήγησε ότι, όπως και άλλοι, είναι υποχρεωμένος να δίνει 1.000 - 1.200 ευρώ το χρόνο μόνο και μόνο για να παραλαμβάνει τα παιδιά του από το σχολείο. Αντίστοιχα, δημοτικός σύμβουλος επισήμανε πως «ήταν η τακτική της αστυνομίας αυτή που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να καταλάβουμε το οδόστρωμα για ελάχιστα λεπτά». Οι επτά κατηγορούμενοι, με τη σειρά τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας όσα οι μάρτυρες κατέθεσαν και εμμένοντας ότι κανείς από τους διαμαρτυρόμενους δεν πέταξε πέτρα εις βάρος αστυνομικών, που βρίσκονταν στα διόδια.


Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=417984

Τα διόδια και οι μυθικοί ληστές

Του Ευάγγελου Αυδίκου*

Τα ανέκδοτα είναι ένα πικρό, συχνά σαρκαστικό σχόλιο, σ’ αυτό που συμβαίνει. Είναι ίσως ένας αποτελεσματικός τρόπος να αναμετρηθεί κάποιος με τη ζοφερή πραγματικότητα, που μπορεί να τον εξοντώσει ψυχολογικά και να θρυμματίσει την ψυχική του ισορροπία. Στην περίοδο της κρίσης έχουν κυκλοφορήσει πολλά ανεκδοτολογικά σχόλια. Η συγκέντρωσή τους θα φώτιζε τον τρόπο που οι άνθρωποι διαχειρίζονται τη σχέση τους με την εξουσία και το δυσμενές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

25 Φεβ 2014

Επιμένουν να δικάσουν τους πολίτες των Μεγάρων που αντιστέκονται στα διόδια

Αύριο τελικά θα δικαστούν από το αυτόφωρο τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν στα διόδια της Πάχης Μεγάρων -ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μαρινάκης- όταν διαμαρτυρήθηκαν για τις υπέρογκες αυξήσεις. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ένας από αυτούς αντιμετωπίζει πρόσθετη κατηγορία για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η υπόθεση για έναν από τους κατηγορούμενους διαχωρίστηκε λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας.

Η μεταφορά των συλληφθέντων από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων έγινε κάτω από τα ζωηρά χειροκροτήματα πολιτών των Μεγάρων που έσπευσαν μέχρι εκεί να τους συμπαρασταθούν. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ τη στήριξή του στον δήμαρχο και τους συνεργάτες του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Ρ. Δούρου: Πρόκληση ο εκφοβισμός των πολιτών

Στο μεταξύ η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με αφορμή τις συλλήψεις πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά των διοδίων στην Πάχη Μεγάρων, δήλωσε: "Η μετατροπή των προσαγωγών του δημάρχου Μεγάρων, ενός αντιδημάρχου, δύο δημοτικών συμβούλων και τεσσάρων ακόμα πολιτών σε συλλήψεις συνιστά πρόκληση και εκφοβισμό εκ μέρους της κυβέρνησης. Πρόκληση για το περί δικαίου αίσθημα και απόπειρα εκφοβισμού των πολιτών που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής της αύξησης των διοδίων σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η 'παρακώλυση συγκοινωνιών' και η 'διατάραξη της κοινής ησυχίας' αποτελούν προσχηματική δικαιολογία για την παρεμπόδιση της δίκαιης διαμαρτυρίας των πολιτών. Η κυβέρνηση εμμένει στο δίπτυχο της βίας και της καταστολής της κοινωνικής διαμαρτυρίας υπηρετώντας αλλότρια, εργολαβικά συμφέροντα. Μια στείρα και επικίνδυνη εμμονή που δεν λαμβάνει υπόψη ότι η βίαιη καταστολή και ο εκφοβισμός δεν καταστέλλουν το κίνημα των πολιτών. Το ενδυναμώνουν".


Πηγή:
http://www.avgi.gr/article/1948508/epimenoun-na-dikasoun-tous-polites-ton-megaron-pou-antistekontai-sta-diodia

23 Φεβ 2014

Σύλληψη και δικογραφία για το δήμαρχο Μεγάρων, μετά την ένταση στα διόδια Πάχης

Οι κάτοικοι των Μεγάρων προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου θα οδηγηθούν οι συλληφθέντες.

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές του δημάρχου Μεγάρων, ενός αντιδημάρχου, δύο δημοτικών συμβούλων και τεσσάρων ακόμα ατόμων, μετά την ένταση που επικράτησε στα πλευρικά διόδια της Πάχης, όπου, μετά από κάλεσμα του Δήμου Μεγάρων, το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 200 άτομα απέκλεισαν την Εθνική Οδό.

Σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, στο Αιγάλεω.

Οι κάτοικοι των Μεγάρων, όπως αποφάσισαν μετά από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου θα οδηγηθούν οι συλληφθέντες.

Παράλληλα, οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Πηγή:
http://www.skai.gr/news/greece/article/252613/sullipsi-kai-dikografia-gia-dimarho-megaron-meta-tin-edasi-sta-diodia/

Ένταση στα διόδια Πάχης Μεγάρων – προσήχθη ο δήμαρχος

Περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν την Εθνική Οδό για λίγα λεπτά, με την Αστυνομία να προχωρά σε οκτώ προσαγωγές.

Στην προσαγωγή του δημάρχου Μεγάρων, ενός αντιδημάρχου, δύο δημοτικού συμβούλου και τεσσάρων ακόμα ατόμων προχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής η Αστυνομία, μετά από ένταση που επικράτησε στα πλευρικά διόδια της Πάχης, όπου περίπου 200 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα που Δήμου Μεγάρων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα διόδια.

Οι κάτοικοι έκλεισαν την Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Αθήνα, για λίγα λεπτά. Ακολούθησε ένταση, με την Αστυνομία να προβαίνει σε προσαγωγές.


Πηγή:
http://www.skai.gr/news/greece/article/252610/edasi-sta-diodia-pahis-megaron-prosihthi-o-dimarhos/

22 Φεβ 2014

Το «success story» του εργολάβου

Το «success story» του εργολάβου - Ραδιοφωνικό Ντοκιμαντέρ

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»…μια ιστορία διοδίων, απελπισμένων οδηγών και φυλακισμένων κατοίκων. Μιλούν: Χρήστος Παναγής, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Μπακογιάννης, Πέτρος Παπαδάκος, Ευγενία Ουζουνίδου…και ο αστυνόμος Μπαλούρδος



Ακούστε το και από την σελίδα της εκπομπής "Dustbowl" ΕΔΩ

21 Φεβ 2014

Αθώους έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας δέκα πολίτες από Λάρισα και Βόλο, που είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων κατά το παρελθόν.


Υπέρ των πολιτών είχε διοργανωθεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας, από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους και Υπεράσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων».

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «το αίτημα για δημόσιους δρόμους χωρίς διόδια και η κατάργηση όλων των ληστρικών συμβάσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ" και "ο αγώνας ενάντια στα κάθε λογής χαράτσια και στις πολιτικές που κλέβουν την ζωή μας είναι επιτακτικά αναγκαίος».

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου σε μαζικές δίκες έχουν οδηγεί δεκάδες πολίτες από τη Θεσσαλία, μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για:
  • Επιβουλή της δημόσιας τάξης
  • Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των συγκοινωνιών
  • Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας

Πηγή:
http://www.avgi.gr/article/1924872/larisa-athooi-10-polites-tou-kinimatos-enantia-sta-diodia
Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας 10 πολίτες που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων.

Έξω από το δικαστήριο διοργανώθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας, από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους και Υπεράσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων».


Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/story/769340

17 Φεβ 2014

Αντιδρούν στην αύξηση των διοδίων

Την αντίθεσή τους στην αύξηση των διοδίων εξέφρασαν πολίτες του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων με επικεφαλής το δήμαρχο Κώστα Λογοθέτη, με κινητοποίηση στα διόδια Καλαμακίου στον Ισθμό, επί της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Αθηνών.

Οι διαμαρτυρόμενοι σήκωσαν τις μπάρες και άφηναν τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν διόδια, ενώ με δηλώσεις τους επεσήμαιναν, ότι η αύξηση των διοδίων πλήττει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, σημείωσε πως «το μήνυμα είναι, ότι οι πολίτες ξεσηκώνονται ενάντια σ' ένα απαράδεκτο μέτρο και μια κυβέρνηση που δεν κατανοεί, ότι υπάρχει ένα τέλος στην δυνατότητα των πολιτών να μπορούν να πληρώνουν».

Ο κ. Λογοθέτης, χαρακτήρισε "τρελό" και "απαράδεκτο", ότι εντός του δήμου του υπάρχουν διόδια με 1,8 αντίτιμο και εξέφρασε την ελπίδα, οι κυβερνώντες να λάβουν το μήνυμα της αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής και να πάρουν πίσω την αύξηση των διοδίων.


Πηγή:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=299188&catID=3

16 Φεβ 2014

Χρυσοχοΐδης υπέρ εργολάβων για τα διόδια

Με αντιφασιστικές κορόνες επιχείρησε ο υπουργός Υποδομών να καλύψει την έλλειψη επιχειρημάτων για την αύξηση των τιμών στα διόδια, που στις Αφίδνες ξεπερνούν το 60%. Οι φραστικοί διαξιφισμοί στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αναμενόμενοι, δεδομένου ότι η ερώτηση είχε υποβληθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι οι αυξήσεις προβλέπονται στις συμβάσεις του 2007, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να δικαιολογήσει γιατί ανατράπηκαν όλες οι άλλες διατάξεις τους και έμειναν ανέπαφες οι τιμές των διοδίων. Υπερασπίστηκε μάλιστα τους εργολάβους, αναφέροντας ότι τα έσοδα από τα διόδια δεν πάνε στις τσέπες τους αλλά διατίθενται στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων. Αποκάλυψε ωστόσο ότι η κερδοφορία τους είναι εγγυημένη από το κράτος και διαμορφώνεται από 6-9% για όλη τη διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης! Να σημειωθεί ότι η απόδοση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παρέχουν οι τράπεζες, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δρόμων, που αφαιρείται από τα κέρδη.

* Την άμεση ανάκληση των αυξήσεων στα διόδια ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στους συναρμόδιους υπουργούς. Επικαλούνται την αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή, που είχε διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση διοδίων» και επισημαίνουν ότι οι χρεώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές για οδηγούς που χρησιμοποιούν τον δρόμο μόνον για 5-10 χλμ.


Πηγή:
http://www.efsyn.gr/?p=174756

Νέα συγκέντρωση κατοίκων στα διόδια Αφιδνών

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου συγκέντρωση στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των διοδίων Αφιδνών. Η εθνική οδός είχε κλείσει από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στο ρεύμα προς Λαμία ήδη από τις 11:30.

Διόδια Αφιδνών: μεγάλη η συγκέντρωση για την κατάργηση των διοδίων

Πάνω από 1.500 κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού αλλά και των γύρω Δήμων συγκεντρώθηκαν σήμερα 16 Φλεβάρη στα διόδια Αφιδνών ζητώντας την κατάργησή τους και την ελεύθερη χρήση των δρόμων όλης της χώρας.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Αφιδνών

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα διόδια.


Kάτοικοι του Ωρωπού, της Κηφισιάς, της Τανάγρας, του Καπανδριτίου και άλλων περιοχών, καθώς και διάφορες οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με οκτώ διόδια», είπε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, κατηγορώντας για εμπαιγμό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μιχ.Χρυσοχοΐδη.

Η συγκέντρωση των κατοίκων ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί, παρουσία και των δημάρχων Κηφισιάς και Διονύσου, στον παράδρομο της Εθνικής και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κεντρικό άξονα της εθνικής οδού.


Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/story/766648

Συγκέντρωση στα διόδια των Αφιδνών, σήκωσαν τις μπάρες στο Καλαμάκι

Συμβολική κινητοποίηση στα διόδια των Αφιδνών πραγματοποίησαν κάτοικοι του Ωρωπού, της Κηφισιάς, της Τανάγρας και των γύρω περιοχών, καθώς και οργανώσεις, που αντιδρούν στις νέες αυξήσεις τιμών των διοδίων. Στη νέα εθνική Κορίνθου-Πατρών, αγρότες σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Καλαμακίου και άφησαν τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

Στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, το ρεύμα προς Λαμία έκλεισε για λίγο λόγω έντασης που προκλήθηκε μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής. 

Ο δρόμος έκλεισε για λίγο με απόφαση της αστυνομίας και όχι με υπαιτιότητα των κατοίκων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαμαρέλλος Παντελής, γραμματέας της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Ωρωπού.
«Σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με οκτώ διόδια» είπε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, κατηγορώντας για εμπαιγμό τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συγκέντρωση των κατοίκων ξεκίνησε από τις 11 το πρωί, παρουσία και των δημάρχων Κηφισιάς και Διονύσου, στον παράδρομο της εθνικής και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κεντρικό άξονα της εθνικής οδού.

Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Καλαμακίου, επί της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, και άφησαν να περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα.

Προγραμμάτιζαν να αργότερα μεταβούν στο 103ο χιλιόμετρο της «Κορίνθου - Πατρών» για να στήσουν μπλόκο.


Πηγή: news.in.gr

15 Φεβ 2014

Ανακοινωση του Δημου Ωρωπου για συγκεντρωση διαμαρτυριας για τα διοδια, την Κυριακή 16/2/14 στις 11πμ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 π.μ

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΝΕΑ ΟΔΟΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Ωμή εξαπάτηση του λαού οι ληστρικές αυξήσεις στα διόδια της Αθηνών - Κορίνθου

Ν' ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στα διόδια ζητούν μ' ερώτηση τους στους Υπουργούς Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα τους και οι βουλευτές Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου και Μαρία Κανελλοπούλου.

Το κείμενο της ερώτησης:
"Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά εξαπάτησε τον Ελληνικό Λαό. Προχώρησε σε ληστρικές αυξήσεις των διοδίων έως και 60 %. Επιπλέον τοποθετήθηκαν σταθμοί διοδίων και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού της Κορίνθου, ενώ θα λειτουργήσουν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων.
Και όλα αυτά ενώ τον Δεκέμβριο 2013, ο κ. Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων» σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των διοδίων διαβεβαίωνε, όπως αποτυπώνεται στα Πρακτικά, ότι: «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση διοδίων, καμία απολύτως» επεσήμανε δε, ότι «μοναδική αλλαγή στην σύμβαση με τις παραχωρησιούχους εταιρίες, αποτελεί η εγκαθίδρυση αναλογικών υβριδικών διοδίων.
Και όπου ακόμα δεν υπάρχουν αναλογικά διόδια, θα λειτουργήσουν εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ενώ θα προχωρήσει και το θέμα της λειτουργικότητας». 
Ακόμη ο κ. Υπουργός δήλωνε ότι «στο μόνο τμήμα που θα υπάρξει η αύξηση αυτή είναι στο τμήμα από τις Αφίδνες μέχρι τα Καμένα Βούρλα γιατί προβλέπεται στη σύμβαση». Αναγνώριζε το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο με τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, δήλωνε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε πολύ γρήγορα την αρχή που εφαρμόζεται σε άλλες περιπτώσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ο κάτοικος των Αφιδνών και του Ωρωπού με αυτόν που πηγαίνει στη Λαμία. Είναι προφανές ότι εκεί πρέπει να το διαχωρίσουμε πλήρως και να έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη χρέωση για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για 5 - 10 χιλιόμετρα»
Επίσης, δήλωνε ότι «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες εναλλακτικό οδικό δίκτυο, που θα τους οδηγεί στο σπίτι ή στην δουλειά τους και αυτό κάνει, ένα δίκαιο κράτος. Εμείς, ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε κατορθώσει όλα αυτά τα πράγματα που ανέφερα. Εγώ, δεσμεύομαι: Πρώτον, να κάνουμε πολύ γρήγορα εκεί όπου υπάρχουν ζητήματα και έχουν σχέση με τα εναλλακτικά δίκτυα – με τα παράλληλα δίκτυα, να λειτουργήσουν πλήρως». Υποσχόταν «να εφαρμοστούν παντού αναλογικά διόδια, τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή, εκτός από την «Νέα Οδό», δηλαδή το τμήμα Αφίδνες μέχρι τα Καμένα Βούρλα. Δηλαδή, στο τμήμα Αφίδνες μέχρι Καμένα Βούρλα θα υπάρξουν εκπτώσεις 50% για τους συχνούς χρήστες που θα πάρουν το αντίστοιχο ηλεκτρονικό μηχάνημα και 80% στο Αιγίνιο, γιατί εκεί υπάρχει ένα ειδικότερο πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Υπουργός στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις έφθασε να κατηγορεί σύσσωμη την Αντιπολίτευση λέγοντας στο Κοινοβούλιο: «Άφησα όλη αυτήν τη σπέκουλα που έγινε όλες αυτές τις μέρες για τις αυξήσεις στα διόδια για να φανεί πού πάει το πράγμα. Σας άφησα να κάνετε λαϊκισμό, αλλά το ψέμα έχει κοντά πόδια».
Στις ανακοινώσεις του ο κ. Υπουργός, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρει ότι «οι αυξήσεις αυτές προβλέπονταν στις αρχικές συμβάσεις».
Σήμερα, που το εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί δραματικά, οι τιμές των διοδίων θα έπρεπε να μειωθούν συστοίχως προς την οικονομική δυσπραγία της κοινωνίας. Η επίκληση «ανωτέρας βίας λόγω οικονομικής κρίσης», δεν μπορεί να ισχύει μόνο για την επιπλέον χρηματοδότηση των παραχωρισιούχων.
Η ενεργοποίηση του συστήματος Fast Pass από πλευράς της παραχωρησιούχου εταιρίας της Νέας Οδού, αφορά τη συχνότητα χρήσης και όχι την πραγματική αναλογική χρήση των οδών, δηλαδή τη χιλιομετροχρέωση, που μόνο με το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων μπορεί να εξασφαλιστεί.
Οι υποτιθέμενες εκπτώσεις που διαφημίζονται έντονα από τις Παραχωρησιούχους, αποτελούν απροκάλυπτο ψέμα.
Οι εκπτώσεις πχ της τάξης του 50% δίνονται στους χρήστες, για τις διελεύσεις μετά την 50η και όχι για τις προγενέστερες (δηλαδή ο χρήστης μέχρι τις 60 διελεύσεις το μήνα παλαιότερα πλήρωνε 105 € και σήμερα καλείται να πληρώσει 157,45 € ακόμα και με από τις παρεχόμενες εκπτώσεις). Τέλος, οι εκπτώσεις δίνονται στα επιβατηγά οχήματα και σε 4 μόνο (!) σταθμούς διοδίων. Αυτό δεν αποτελεί ούτε εκπτωτική πολιτική ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού (άνεργοι, Άτομα με Αναπηρία).
Οδηγείται στις ελληνικές καλένδες το πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα των διοδίων και η συμβατική υποχρέωση των παραχωρησιούχων να προωθήσουν την τήρηση των Αρχών της Διαλειτουργικότητας του Διευρωπαϊκού Δικτύου, επειδή αυτό εισφέρει λιγότερες εισπράξεις από διόδια.
Αντίθετα, τοποθετούνται από 5.2.2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., Ειδικές Ηλεκτρονικές Τεχνικές Συσκευές προς βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής διοδίου τέλους σε Σταθμούς Διοδίων κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου. Το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ παράλληλα ο οδηγός χάνει άδεια και δίπλωμα για 20 ημέρες.
Επειδή η αύξηση των διοδίων λειτουργεί μόνο υπέρ των Παραχωρησιούχων, ως εισπρακτικό εργαλείο χωρίς αντίστοιχη κοινωνική ανταπόδοση ή ωφέλεια, αλλά προς βλάβη της κοινωνίας
Επειδή η αστρονομική αυτή αύξηση υλοποιεί αντιλαϊκή πολιτική και περιορίζει υπέρμετρα και κατά παράβαση του Συντάγματος την ελευθερία κίνησης εντός της Επικράτειας 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Δεδομένου ότι οι αρχικές Συμβάσεις Παραχώρησης ανέφεραν αυξήσεις των τιμών των διοδίων το 2014 με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπου οι αυτοκινητόδρομοι θα πλησίαζαν το στάδιο της ολοκλήρωσης, σκοπεύει το Υπουργείο, έστω και σήμερα, να διαπραγματευθεί με τους Παραχωρησιούχους το μέγεθος της αναπροσαρμογής των τιμών των διοδίων προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με το νέο χρηματοδοτικό μοντέλο και τα νέα χρονοδιαγράμματα των έργων;
2. Θα ανακληθούν οι αυξήσεις των διοδίων; Θα εξετασθεί μείωση του αριθμού των σταθμών σε όλους του οδικούς άξονες;
3. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ασφαλών παραπλεύρων οδών, σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, για τη μετακίνηση των πολιτών; 
4. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων όπως χρονίως πασχόντων ή ασθενών και Ατόμων με Αναπηρία να εφαρμόσει ειδικό τιμολόγιο;
5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σύστημα τοποθέτησης ηλεκτρονικών διοδίων σύμφωνα με το διευρωπαϊκό σύστημα διοδίων (αναλογική χρέωση βάσει της χιλιομετρικής χρήσης);
6. Θα σταματήσει η ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων όσων εναντιώνονται στα υπερβολικά διόδια και στις παράλογες αυξήσεις αυτών; Πού ερείδονται τα νέα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Πηγή:
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/248461

12 Φεβ 2014

Tο "Επιχειρηματικό σχέδιο ληστείας" της Νέας Οδού









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 12/02/2014


FAST PASS OROPOS αυτοί  -  FAST GO HOME εμείς

Ανακοινώθηκε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ληστείας της Νέας Οδού, με τελάλη-τηλεπωλητή τον νέο εκλεκτό της διαπλοκής των αυτοκινητοδρόμων, υπουργό Χρυσοχοΐδη.

θα πληρώνουμε στην εκπληκτική τιμή των 2.10€ ανά διέλευση ΜΟΝΟ! Τρέξτε να προλάβετε μας διαλαλούν. Για μια οικογένεια με ένα ΙΧ θα πληρώνετε μόνο λίγο πάνω από 1500€ το χρόνο, με δύο ΙΧ μόνο 3000 € το χρόνο, μεγάλη ευκαιρία!

Έτσι, οι κάτοικοι  του Δήμου Ωρωπού κι όσοι έχουν εξοχικά δε θα πληρώνουν την αύξηση των διοδίων. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν βάρκες, όσοι απλά ακόμα εργάζονται στην περιοχή, οι επισκέπτες και οι λοιποί πληβείοι πολίτες δεν θα απολαμβάνουν προς το παρόν το εκπτωτικό πακέτο.

Όμως, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και της εταιρείας προβλέπει στο μέλλον διόδια παντού οπότε όλοι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πομποδέκτες- φακελωτές με τις γενναίες εκπτώσεις.

Προς το παρόν, οι πολίτες επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας διατηρούν το δικαίωμα εάν δεν μπορούν να πληρώνουν τις νέες τιμές διοδίων να αλλάξουν τόπο εργασίας ή τόπο προορισμού για την αναψυχή τους. Υπάρχουν κι άλλα όμορφα μέρη στη Αττική χωρίς διόδια ακόμα.  

Για την προμήθεια των πομποδεκτών, οι ιθαγενείς αρκεί να καταθέσουν κάποια χαρτιά στα ΚΕΠ, όπου θα τους υποδέχονται για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους υπάλληλοι της εταιρείας. Μεταξύ των εγγράφων, μας ζητάνε  να προσκομίσουμε κι ένα εκκαθαριστικό της εφορίας, στη Νέα Οδός ΑΕ παρακαλώ, έτσι για να έχουν μια εικόνα και της οικονομικής μας κατάστασης, μπορεί να τους χρειαστεί στο άμεσο μέλλον -θεωρούν- για  αγωγές, κατασχέσεις και όλα αυτά τα ωραία που σχεδιάζουν για τους ιθαγενείς της νεοαποικίας.

Όμως, οι ιθαγενείς τους έχουν πάρει από την αρχή χαμπάρι και δεν ξεγελιούνται από τις ψεύτικες χάντρες και τα καθρεφτάκια τους.

Όλος ο κόσμος φωνάζει:

ΦΥΓΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΑΣ !

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΡΟΜΩΝ


Ο ανένδοτος αγώνας συνεχίζεται μέχρι να φύγουν...

...όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον


Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου από ΕΔΩ

Χρυσοχοΐδης, ο ξεχασιάρης

Ο υπουργός Υποδομών, στη βιασύνη του να δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις στα διόδια, λησμόνησε ότι οι συμβάσεις με τους εργολάβους αναθεωρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Κατά… σύμπτωση διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για εκτίναξη των τιμών, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων βρίσκεται στον αέρα


Οι συμβάσεις του 2007 για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων ευθύνονται για τις αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των διοδίων που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα. Το «επιχείρημα» ανέλυσε χθες από ραδιοτηλεοπτικά μικρόφωνα ο υπουργός Υποδομών, επιστρατεύοντας όμως μισές αλήθειες: οι επίμαχες συμβάσεις αναθεωρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τον Δεκέμβριο, αλλά κατά… τύχη διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις στις τιμές των διοδίων παρόλο που είχε τιναχτεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων.

Απεμπόλησε 7,5 δισ. ευρώ!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δικαιολόγησε τη διατήρηση των αυξήσεων επικαλούμενος το χρηματο-οικονομικό μοντέλο των αρχικών συμφωνιών, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει, όπως υποστηρίζουν με σθένος οι εργολάβοι, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σταμάτησαν τα έργα, αλλά και οι τράπεζες τον αξιοποίησαν για να σταματήσουν τη χορήγηση των κατασκευαστικών δανείων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπολογισμούς που είχαν γίνει από ομάδα «σοφών» την περίοδο 2005-07, οι οποίοι όμως δεν είχαν προβλέψει τη μεγάλη οικονομική κρίση παρόλο που θα είχαν ορίζοντα αναφοράς το 2038!

Το επίμαχο μοντέλο προέβλεπε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια πριν από τη λήξη των συμβάσεων παραχώρησης, το ύψος των οποίων έχει τροποποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο το υπουργείο δεν είχε αντίρρηση να αλλάξουν κάποιοι όροι για να απεμπολήσει αναμενόμενες εισπράξεις 7,5 δισ. ευρώ!

«Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού», τόνισε ο υπουργός και χθες πρόσθεσε ότι στο ειδικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και όσοι διαθέτουν παραθεριστική κατοικία στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 40.000 οδηγούς που διέρχονται από τα διόδια Αφιδνών.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης «ξέχασε» όμως μερικές… λεπτομέρειες:

● Ερχονται νέοι σταθμοί διοδίων, που ειδικά στην περιοχή της Αττικής αφορούν τους κόμβους Μεταμόρφωσης και Βαρυμπόμπης, ενώ ώς το καλοκαίρι του 2015 θα προστεθεί άλλος ένας στην Τραγάνα. Η λειτουργία τους έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χρόνια και οι εργολάβοι διεκδικούν πάνω από 58 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα έσοδα.

● Εισπράχθηκαν ήδη από τους εργολάβους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από τους ήδη λειτουργούντες σταθμούς διοδίων. Εχουν επίσης λάβει σχεδόν ένα δισ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ 960 εκατ. δόθηκαν ως προκαταβολή για τα «πανωπροίκια» που κέρδισαν από τις νέες συμβάσεις. Εξάλλου, με την ολοκλήρωση των έργων στο «πέταλο» του Μαλιακού θα λειτουργήσουν άλλοι δύο σταθμοί. Τρεις σταθμοί θα προστεθούν στην Κορίνθου-Πατρών, ενώ διόδια θα πληρώνουν οι οδηγοί, ανάλογα με την πρόοδο των έργων, και στην Ιόνια οδό (Αντίρριο-Γιάννενα) και πιθανότατα στην Πατρών-Πύργου, που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο.

ΣΥΡΙΖΑ: ληστρική αύξηση

Χαριστική βολή στα ήδη μειωμένα κατά 50% εισοδήματα των πολιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που φτάνουν έως και 60%.

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε μόνον τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους αλλά και τη ληστρική αύξηση στα διόδια», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία ζητά την ακύρωση των νέων τιμολογίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των πολιτών και διαμαρτύρεται για τις διώξεις.

Ελεύθεροι και οι εννέα συλληφθέντες από την κινητοποίηση στις Αφίδνες

Ελεύθεροι με τακτική δικάσιμο στις 3 Απριλίου για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα αφέθηκαν οι εννέα συλληφθέντες για την κινητοποίηση της Κυριακής στα διόδια Αφιδνών, οι οποίοι έκαναν λόγο για μία πρώτη νίκη σε έναν αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Η συμπαράσταση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής και άλλων φορέων ήταν συγκλονιστική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τους συλληφθέντες να αποθεώνονται τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια της Ευελπίδων με συνθήματα όπως «Οι δρόμοι ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» και «Λευτεριά στον Ωρωπό, πάρτε τα διόδια και φύγετε από δω». Ξεχωριστή η περίπτωση του Χρήστου Θεοδωρόπουλου από τους Αγίους Αποστόλους που παρ΄ ότι αντιμετωπίζει σπάνια πάθηση και είναι καθηλωμένος σε καροτσάκι βρέθηκε έξω από τα δικαστήρια: «Λόγω της κατάστασης της υγείας μου πρέπει να μετακινούμαι συχνά για να κάνω φυσιοθεραπείες και ασκήσεις στη θάλασσα. Ο παράδρομος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι συλληφθέντες διώκονται άδικα», μας λέει. Τον αγώνα στηρίζει και η Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού με τον πατέρα Αθανάσιο που λειτουργεί στην ενορία της περιοχής να δίνει το παρόν στα δικαστήρια και να καλεί το ποίμνιο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα δυσβάσταχτα διόδια. «Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο που ήταν μαζί μας σε αυτή την περιπέτεια όπως και τις πολιτικές δυνάμεις, την ΚΕΔΕ, τους δημάρχους των ομόρων δήμων και τους ανθρώπους απ΄ όλη την Ελλάδα που μας συμπαραστάθηκαν. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο», δήλωσε εξερχόμενος από τα δικαστήρια ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος. Οι συλληφθέντες θα κληθούν να απολογηθούν για τρεις παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος), ενώ για το αδίκημα του εμπρησμού σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία κατά αγνώστων.


Πηγή:
http://www.efsyn.gr/?p=173949

11 Φεβ 2014

Τα ΜΜΕ έκαναν πρώτο θέμα το κουβούκλιο, ενώ σε μια νύχτα ο Μ. Βορίδης ως υπουργός χάρισε 23 εκατ. ευρώ πρόστιμα στην εταιρία διοδίων


Η Ιωάννα Στεργίου, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ωρωπού, μιλά στο Κόκκινο  105.5 FM για τις νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια.

«Δεν αντέχει ο κόσμος τις αυξήσεις στα διόδια»

Οδοιπορικό της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον Ωρωπό όπου οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Συμπαρίστανται στους συλληφθέντες και μιλούν για τα πρόστιμα 23 εκατ. που χάρισε ο Μ. Βορίδης στους εργολάβους


Με εννέα συλλήψεις απάντησε χθες η αστυνομία στην κινητοποίηση των κατοίκων του Ωρωπού, οι οποίοι αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων που καθημερινά δυσκολεύουν τη ζωή τους. Ο αγώνας αυτός των πολιτών της βορειοανατολικής Αττικής ξεκίνησε ήδη από το 2009, όταν στην περιοχή τους μπήκαν 8 διαφορετικοί σταθμοί διοδίων, μετατρέποντας πλέον τις μετακινήσεις τους σε είδος πολυτελείας. Σήμερα βλέπουν τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες να αυξάνουν τις τιμές των διοδίων έως και 60%. Η «Εφ.Συν.» πήγε στον Ωρωπό, συνάντησε κατοίκους και προσπάθησε να αφουγκραστεί τις αγωνίες της καθημερινότητάς τους.

Στη Σκάλα Ωρωπού, μπροστά στη θάλασσα, έχει το ψαράδικό της εδώ και 30 χρόνια η κ. Σωτηρία. Κάποτε είχε 4 υπαλλήλους, αλλά τώρα παλεύει να κρατήσει το μαγαζί μόνη της. «Φταίει η ανεργία, τα σχολάσματα από τις δουλειές, τα κοψίματα στις συντάξεις. Ακούω τον κόσμο που κατεβαίνουν να πληρωθούνε στις τράπεζες και έχουν τρελαθεί. Δεν κυκλοφορεί ψυχή. Δεν έρχεται να ψωνίσει κανείς από τα μαγαζιά μας. Και πώς να έρθει ο κόσμος όταν θέλει βενζίνες και διόδια 40 ευρώ; Με 40 ευρώ θα κάτσει σπίτι και θα περάσει πάρα πολύ ωραία», μας λέει και έπειτα από λίγο συμπληρώνει:


Σκέφτονται και τη δεκάρα

«Ο κόσμος σκέφτεται και τη δεκάρα. Δεν έχει να φάει και οι κύριοι ακριβαίνουν τα διόδια. Πρέπει να τα φτηνύνουν, όχι να τα ακριβύνουν. Ακρίβυνε η βενζίνη, ακρίβυναν τα διόδια, τι θα κάνει ο κόσμος; Πού θα τα βρει; Από τους σχολασμένους και τους ανέργους που είναι ατελείωτοι; Από τις συντάξεις που έχουν κοπεί;»

Στο διπλανό περίπτερο συναντούμε τον κ. Ανδρέα που πλησιάζει για να αγοράσει τσιγάρα. Είναι συνταξιούχος. Η σύνταξή του μειώθηκε κατά 35%. Το εφάπαξ του κατά 40%. «Πηγαίνω κάθε μέρα στην Αθήνα στον γιο μου που εργάζεται εκεί ως ξενοδοχειακός υπάλληλος. Πάω για να τον δω, να του φέρω φαγητό και καθαρά ρούχα. Τα διόδια οπωσδήποτε μας επηρεάζουν. Με τα χαράτσια, το κόψιμο των συντάξεων και όλα αυτά επηρεάζεται η ζωή μας και δυστυχώς κάτι πρέπει να γίνει», αναφέρει.

«Ενα μεγάλο ποσοστό της περιοχής δουλεύει στην Αθήνα. Πρώτα δεν είχανε πρόβλημα με τα διόδια, αλλά τώρα με την κρίση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», μας λέει ο Μάκης, ο οποίος εργάζεται σε άλλο μαγαζί που πουλάει ψάρια. «Η περιοχή εδώ δουλεύει με τον ξένο κόσμο. Ο άλλος έρχεται από Αθήνα, έχει το σπίτι του εδώ, το εξοχικό του. Με την αύξηση στα διόδια, εκεί που ερχόταν π.χ. μία φορά τη βδομάδα το τριήμερο να κάτσει, τώρα θα έρχεται μία φορά το μήνα», προσθέτει. Ο ίδιος δεν ήταν την Κυριακή στην κινητοποίηση. «Τα προβλήματα της περιοχής οδηγούν τον κόσμο να ξεσπάει σε πράγματα που δεν είναι σωστά, αλλά δεν φταίμε εμείς, είναι η αγανάκτηση που σε κάνει. Ο κόσμος δεν έχει εργασία. Αν δούλευε, δεν θα πείραζε να αυξηθούν τα διόδια. Αφού όμως δεν έχουν εργασία είναι αγανακτισμένοι», καταλήγει.

Το μεσημέρι, κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής γεμίζουν πούλμαν με κατεύθυνση τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αποβιβάζονται εκεί για να δηλώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους εννέα συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Ωρωπού. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη συγκοινωνιών, διατάραξη ασφαλείας, παρακώλυση συγκοινωνιών, διακεκριμένη φθορά, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμό.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την κινητοποίηση της Κυριακής στα διόδια Μαλακάσας και Αφιδνών όπου οι διαδηλωτές συμβολικά σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έβαλαν φωτιά σε παρακείμενα λάστιχα, με συνέπεια να υποστεί ζημιές ένα κουβούκλιο. «Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το χθεσινό μεμονωμένο επεισόδιο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση βίας από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο. Η απροειδοποίητη και υπέρογκη αύξηση του αντιτίμου των διοδίων που καταρρακώνει την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας», τονίζει ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος.

«Δεν κρύβουμε τα πρόσωπά μας, ούτε είμαστε μπαχαλάκηδες. Την Κυριακή κάναμε τη μεγαλύτερή μας κινητοποίηση με 2.000 ανθρώπους, όπου συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς της περιοχής. Αυτοί οι άνθρωποι διώκονται με κατηγορίες που δεν στέκουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπουλέκος, κάτοικος της περιοχής και νομικός, που έχει έρθει έξω από τα δικαστήρια. Οι συγκεντρωμένοι χαρακτηρίζουν τις διώξεις καθαρά πολιτικές και φοβούνται και νέες συλλήψεις. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.


«Τα διόδια είναι ληστεία»

«Οι εταιρείες αυτές είχαν δικαίωμα σύμφωνα με τις συμβάσεις να έχουν ή μετωπικά ή πλαϊνά με χιλιομετρική χρέωση. Αυτοί έχουν επιλέξει και μετωπικά και πλαϊνά. Τα διόδια είναι ληστεία. Πρέπει το κράτος να αναθεωρήσει αυτές τις συμβάσεις», δηλώνει στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» η δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, Ιωάννα Στεργίου, και προσθέτει ότι «η πολεοδομία Καπανδριτίου είχε βάλει 23 εκατ. πρόστιμο για πολεοδομικές παραβάσεις της εταιρείας. Εν μια νυκτί, όταν ήταν υπουργός ο κ. Βορίδης, σβήσανε τα πρόστιμα αυτά. Τους χαρίσαν 23 εκατ. και τώρα τους πείραξε που κάηκε το κουβούκλιο».

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των αντιδημάρχων, οι όποιοι αναμένεται τελικά να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί, ενώ προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση συμπαράστασης.


Πηγή:
http://www.efsyn.gr/?p=173666

Για πλημμέλημα οι συλληφθέντες στα διόδια

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των εννέα συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στα διόδια της Μαλακάσας. Και οι εννέα συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη ορίστηκε για τις 3 Απριλίου.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών και πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος.

Για την υπόθεση της φωτιάς στο κουβούκλιο των διοδίων αναγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού και σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία κατά αγνώστων δραστών.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην Ευελπίδων περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής και φίλοι και συγγενείς των κατηγορουμένων, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες.


Πηγή:
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/128140/gia-plhmmelhma-oi-syllhfthentes-sta-diodia.html

Ελεύθεροι οι εννέα συλληφθέντες στα διόδια

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στα διόδια των Αφιδνών. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η διαδικασία συνεχίζεται με προκαταρκτική εξέταση. Δεν υπάρχει ούτε αυτόφωρη διαδικασία, ούτε ανακριτική διαδικασία.

"Είναι μία νίκη", έλεγαν οι προσαχθέντες, βγαίνοντας από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στη διαμαρτυρία υπέρ των συλληφθέντων, όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, το παρών έδωσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνεται από την Αστυνομία, υπάρχουν στοιχεία τα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους απαγγελθεί η κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος, όταν τους απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει ζητήσει την "άμεση απελευθέρωση" του δημάρχου και των αντιδημάρχων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της "στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων", και τονίζοντας πως είναι "παράδοξο" στο Δήμο Ωρωπού να "λειτουργούν ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων".


Πηγή:
http://www.novasports.gr/news.aspx?a_id=326548&Sport=7&Country=82

Οι αυξήσεις στα διόδια πλήττουν τους μεταφορείς

Πλήττουν τους επαγγελματίες του εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, τα υψηλά τέλη διέλευσης από τους σταθμούς διοδίων του εθνικού δικτύου, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο στη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα οφείλουν να σταματήσουν για πληρωμή σε 10 σημεία διοδίων, ενώ σε πολλά τμήματα του συγκεκριμένου οδικού άξονα οι οδηγοί δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών διαδρομών» υπογραμμίζει ο κ. Ζορπίδης και ζητά την παρέμβαση του κ. Σαμαρά για να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές των διοδίων και η χρήση τους να επιβάλλεται αναλογικά με τη χρήση του δρόμου.


Πηγή:
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1183001/oi-afxhseis-sta-diodia-plhttoyn-toys-metaforeis.html

«Να ανακληθούν αυξήσεις των διοδίων και να σταματήσουν οι διώξεις» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπάτηση των πολιτών, στο θέμα των διοδίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αναφέρει τα εξής: "Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά εξαπάτησε τον Ελληνικό Λαό. Προχώρησε σε ληστρικές αυξήσεις των διοδίων έως και 60 %. Επιπλέον τοποθετήθηκαν σταθμοί διοδίων και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού, ενώ θα λειτουργήσουν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων.
Και όλα αυτά όταν πριν τρείς μήνες ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της βουλής στην συζήτηση του νομοσχέδιου για την υπογραφή των νέων συμβάσεων για τους οδικούς άξονες, διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση διοδίων, καμία απολύτως».
Επιπλέον είχε τονίσει ότι η μοναδική αλλαγή στην σύμβαση με τις παραχωρησιούχες εταιρείες, αποτελεί η εγκαθίδρυση αναλογικών υβριδικών διοδίων.
«Και όπου ακόμα δεν υπάρχουν αναλογικά διόδια, θα λειτουργήσουν εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ενώ θα προχωρήσει και το θέμα της λειτουργικότητας». Τελικά αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μόνο τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους αλλά και την ληστρική νέα αύξηση των διοδίων.
Οι ληστρικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη στα διόδια δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρα στους μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες των περιοχών της Αττικής, οι οποίοι δε θα μπορούν να μεταβούν καθημερινά στη δουλειά τους.
Τη στιγμή μάλιστα που δεν παρατηρείται βελτίωση στην ποιότητα και την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Είναι εξωφρενικό την ώρα που το εισόδημα του λαού έχει μειωθεί στο 50% λόγω των μνημονιακών πολιτικών, έρχεται ακόμα ένα μέτρο, αυτό της αύξησης των διοδίων, για να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Ζητάμε να ανακληθούν οι αυξήσεις των διοδίων και ταυτόχρονα να εξεταστούν μειώσεις των σταθμών σε όλους του οδικούς άξονες και το καθεστώς παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών και προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει ποινικοποίηση των αγώνων».

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=414915

10 Φεβ 2014

Αδιάβαστος πάλι ο Χρυσοχοΐδης. Τι έλεγε τον Δεκέμβριο για τις αυξήσεις στα διόδια

Το ψέμα έχει κοντά πόδια", έλεγε ο υπουργός Υποδομών πριν τρεις μήνες, σχετικά με τις αυξήσεις στα διόδια. Μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει 


Φουντώνουν (στην κυριολεξία αυτή τη φορά) οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις και τις νέες επιβαρύνσεις στα διόδια, καθώς το βράδυ της Κυριακής, οργισμένοι πολίτες έβαλαν φωτιά σε κουβούκλιο στα διόδια στη Μαλακάσα.

Η διπλή επιβάρυνση στο τμήμα Ελευσίνας-Κορίνθου και οι αυξήσεις στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με κατοίκους, φορείς και τοπικούς άρχοντες να προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην πραγματικότητα με τις νέες τιμές, καθίσταται απαγορευτική η μετακίνηση για μεγάλο αριθμό πολιτών, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Όπως φαίνεται για άλλη μια φορά ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πιάστηκε αδιάβαστος. Τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε στις "συμφωνημένες" αυξήσεις, όχι όμως και στους νέους πλευρικούς σταθμούς, ενώ είχε προβεί και σε... διαβεβαιώσεις.

"Δεν υπάρχει καμία καινούργια πρόβλεψη για αύξηση των διοδίων. Καμία απολύτως", ήταν η απάντηση που είχε δώσει, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για επικείμενες αυξήσεις.

Είχε προσθέσει ωστόσο ότι η μόνη νέα πρόβλεψη που περιελήφθη στη συμφωνία για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων είναι αυτή η οποία με διάταξη υποχρεώνει τον παραχωρησιούχο να φέρει σχέδιο εγκεκριμένο και από τις τράπεζες για την εφαρμογή αναλογικών υβριδικών διοδίων, "διότι είναι άδικο να μην υπάρχει τέτοιο σύστημα".

"Και όπου ακόμα δεν υπάρχουν αναλογικά διόδια, θα λειτουργήσουν εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ενώ θα προχωρήσει και το θέμα της διαλειτουργικότητας", δήλωνε στις 4 Δεκεμβρίου ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι δεν αυξάνονται τα διόδια:

- στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, «δεν θα γίνει καμία αύξηση ούτε τώρα ούτε ποτέ»,
- στον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός- Κλειδί,
- Καμένα Βούρλα- Ράχες και
- στον Ε65 γιατί υπάρχει ένα διόδιο στις Θερμοπύλες.

"Η μόνη αύξηση διοδίων και αυτό διότι έχει προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση, είναι στο τμήμα από Αφίδνες- Καμένα Βούρλα. Όμως, επειδή το πρόβλημα έχει να κάνει με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, θα διασφαλιστεί ότι ο συχνός χρήστης θα έχει έκπτωση 50%. Επίσης η έκπτωση στο Αιγίνιο θα φθάνει το 80% για τους συχνούς χρήστες".

Ο υπουργός Υποδομών είχε πει επίσης, ότι στον δρόμο Κόρινθος- Πάτρα θα υπάρξουν άμεσα μειώσεις 20% στα διόδια και για τους αναλογικούς χρήστες η έκπτωση θα είναι επιπλέον 10%.

"Άφησα όλη αυτήν τη σπέκουλα που έγινε όλες αυτές τις μέρες για τις αυξήσεις στα διόδια για να φανεί πού πάει το πράγμα. Σας άφησα να κάνετε λαϊκισμό, αλλά το ψέμα έχει κοντά πόδια", είχε πει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σε αυτό το τελευταίο είχε απόλυτο δίκιο.


Πηγή:
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/oi_diavevaiwseis_xrysoxoidh_ton_dekemvrio_eginan_aykshseis_fwtia_ton_fevroyario.2636101.html

Εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας

Άμεση άρση της κράτησης του δημάρχου Ωρωπού ζητεί η ΠΕΔ Αττικής


Εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για τα χθεσινά επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα.

Με δηλώσεις του νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ. Οικονομάκος προειδοποίησε ότι η αύξηση των διοδίων θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και σε οικονομική ομηρία των κατοίκων.

«Υπάρχει αντίδραση του κόσμου σε όλους τους τόνους από τις πρώτες αυξήσεις. Προϋπήρχε αδικία, διότι πληρώνουμε σε μικρές μετακινήσεις τεράστια ποσά, που ο κόσμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Έχουμε οκτώ διόδια σε έναν δήμο περιαστικό, μέσα στον ίδιο νομό, της Αττικής, ενώ πουθενά αλλού δεν έχουν διόδια», ανέφερε.


Σημείωσε ακόμη ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Χρυσοχοΐδη. «Είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με τον υπουργό, ενώ είχα πάει και στην Επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο με τη σχετική τροπολογία για τη συνέχιση των έργων των αυτοκινητοδρόμων. Τότε η "Νέα οδός" είχε ανακοινώσει αύξηση των διοδίων από 1-1-2014 και ο υπουργός εδέχθη το άδικο. Παραδέχθηκε στην ομιλία του, στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις εάν δεν συνεννοηθεί μαζί μας». σημείωσε.

Ωστόσο, συνέχισε ο δήμαρχος, «δυστυχώς, πριν από τέσσερις - πέντε ημέρες μας κάλεσε στο γραφείο του και μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύξηση και ότι θα υπάρξουν κάποια εκπτωτικά κουπόνια κ.ά., τα οποία βέβαια δεν ικανοποιούν τον δήμο», σημείωσε».

Να αφεθούν ελεύθεροι ο ο δήμαρχος Ωρωπού και οι συλληφθέντες αντιδήμαρχοι ζητησε στο μεταξύ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ). Με ανακοίνωσή της η Ένωση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και της δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού «υπογραμμίζοντας το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων».

Τη σύλληψη του δημάρχου Ωρωπού και μελών του δημοτικού συμβουλίου καταδίκασε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικήςζητώντας την άμεση άρση της κράτησής τους και την απόρριψη κάθε κατηγορίας σε βάρος τους.


Όπως αναφέρει σε απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης, «τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άγνωστα άτομα δεν αποτελούν ευθύνη των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ούτε μπορεί να ισχύει καμιά λογική συλλογικής υπευθυνότητας». «Ο δήμαρχος Ωρωπού ενεργούσε στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του και των καθηκόντων του απέναντι στους δημότες που εκπροσωπεί», επισημαίνει και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κ. Οικονομάκο.


Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/story/764123

Αύριο στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Μαλακάσα

Την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος, δυο αντιδήμαρχοι και τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι του Ωρωπού. Νωρίτερα, αναμενόταν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα σήμερα το απόγευμα. Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου και των αντιδημάρχων ζητά η Κεντρικη Ένωση Δήμων Ελλάδος και το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Στο προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνεται από την Αστυνομία υπάρχουν στοιχεία τα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους απαγγελθεί η κατηγόρια του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Για το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί και νέο συλλαλητήριο κατοίκων στον κόμβο της Μαλακάσας.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ασφάλεια όπου βρίσκεται, ότι οι κάτοικοι του δήμου αντιδρούν στην «κατάφωρη αδικία και τον οικονομικό μαρασμό» που επιφέρει η επιβολή της νέας αύξησης των διοδίων σε οκτώ, μάλιστα.

Το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί «την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου και των άλλων πολιτών που συνελήφθησαν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η μνημονιακή κυβέρνηση της κοινωνικής και εργασιακής ισοπέδωσης, της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, της διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους, επιζητεί την ολοκλήρωση του "θεάρεστου" έργου της. Η χθεσινή κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού και των πάνω από 1500 κατοίκων της περιοχής (που ουσιαστικά μετατρέπονται σε κατοίκους ενός ιδιότυπου χωρο-οικονομικού apartheid) ενάντια στα διόδια και στις ληστρικές κατά 60% αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη, καταδεικνύουν τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής κυβέρνησης και τον κατήφορο που δεν έχει σταματημό. 

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπηρετώντας τις εργολαβικές κοινοπραξίες αποφάσισε να επιβληθούν νέες αυξήσεις έως 60% στις τιμές των διοδίων και να «προσθέσουν» νέους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση έχασε πλέον και τη στοιχειώδη ψυχραιμία της και στο αποκορύφωμα των κατασταλτικών μέτρων συνελήφθησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Ηλιάσκος, Χρήστος Τσεκρετζής, Βαγγέλης Λεμπούσης, Δημήτρης Σωτήρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιασεμάκης, Θωμάς Ρούσσης και δύο πολίτες ο Νώντας Δημητρίου και Χρόνης Λεμονίδης, ενώ κλήσεις έχουν λάβει και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου και των άλλων πολιτών που συνελήφθησαν».


Πηγή:
http://tvkosmos.gr/article.asp?newsid=2154269#.Uvkwh_mSwjo

Στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Μαλακάσα

Ψάχνουν τους εμπρηστές των διοδίων από τις κάμερες - Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον εμπρησμό στα παράπλευρα διόδια Μαλακάσας.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν το πρωί της Τρίτης οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Μαλακάσα ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Στους συλληφθέντες είναι ο Δήμαρχος Ωροπού, τέσσερις αντιδήμαρχοι, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και δύο πρόεδροι συλλόγων της περιοχής.
Ψάχνουν τους εμπρηστές των διοδίων από τις κάμερες
Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον εμπρησμό στα παράπλευρα διόδια Μαλακάσας άσκησε ο εισαγγελέας, ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει τα βίντεο στα οποία έχει καταγραφεί το συμβάν, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση και να γίνουν συλλήψεις.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
Στις 8 το βράδυ της Κυριακής ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε η διαμαρτυρία περίπου 500 κατοίκων του Ωρωπού και άλλων περιοχών, οι οποίοι αντιτίθενται στην αύξηση της τιμής των διοδίων, αλλά και στη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού.
Οι πιο οργισμένοι από τους συγκεντρωμένους ξήλωσαν και πυρπόλησαν ένα κουβούκλιο των διοδίων, ενώ έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα σε παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού.
Οι συγκεντρωθέντες έκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και στη συνέχεια έφθασαν με αυτοκινητοπομπή στα διόδια Αφιδνών, όπου σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Ωρωπού προέβη για το περιστατικό στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα 10/2/2014 έγινε σύλληψη και ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εμού του Δημάρχου Ωρωπού, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων του Δήμου Ωρωπού. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το χθεσινό μεμονωμένο επεισόδιο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση βίας από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο.
Η απροειδοποίητη και υπέρογκη αύξηση του αντιτίμου των διοδίων (8 σταθμοί διοδίων εντός ορίων του Δήμου Ωρωπού) που καταρρακώνει την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας».

Ο κ. Οικονομάκος που ήταν παρών την Κυριακή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων που διοργάνωσε και ο δήμος, βρέθηκε το πρωί στον χώρο που παραδόθηκε στις φλόγες το κουβούκλιο των διοδίων και καταδίκασε για μία ακόμη φορά το γεγονός.
Σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφασίστηκε να μην λειτουργήσει καμία υπηρεσία του Δήμου Ωρωπού, ενώ σε συνομιλία που είχε το newsbomb.gr με μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων του Ωρωπού κατά των διοδίων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.


Πηγή:
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/403206/sti-gada-oi-syllifthentes-gia-ta-epeisodia-sti-malakasa

ΚΕΔΕ: Να αφεθούν ελεύθεροι ο δήμαρχος Ωρωπού και οι δύο αντιδήμαρχοι

Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου καθώς και των αντιδημάρχων, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια και τις φθορές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στον κόμβο της Μαλακάσας ενάντια των νέων αυξήσεων στα διόδια, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΚΕΔΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και τη δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού, υπογραμμίζοντας το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων!».
Η ΚΕΔΕ, ακόμη, «καταδικάζει ακραίες πρακτικές, που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής και καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις και τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων Ωρωπού και να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή».

Την Τρίτη οδηγούνται στον Εισαγγελέα οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στα διόδια Μαλακάσας


Στον Εισαγγελέα οδηγούνται την Τρίτη (και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ) εννέα άτομα που προσήχθησαν το βράδυ της Κυριακής στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής για τα επεισόδια και το κάψιμο των πλευρικών διοδίων της Μαλακάσας.

Νωρίτερα, περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί κάτοικοι του Ωρωπού, είχαν κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων. Ακολούθως, βγήκαν στην εθνική οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία για λίγη ώρα, ενώ στη συνέχεια ανέβασαν τις μπάρες για να περνούν ελεύθερα οι διερχόμενοι οδηγοί.

Σε βάρος των εννέα, ηλικίας 37 έως 62 ετών, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού, διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, παρακώλυσης συγκοινωνιών, διακεκριμένης φθοράς, διατάραξης κυκλοφορίας και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Κρατούμενοι είναι ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, οι τέσσερις αντιδήμαρχοί του, Βαγγέλης Ηλιάσκος, Χρήστος Τσεκρετζής, Βαγγέλης Λεμπούσης και Δημήτρης Σωτήρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιασεμάκης και Θωμάς Ρούσσης και δύο πολίτες, ο Νώντας Δημητρίου και ο Χρόνης Λεμονίδης, πρόεδροι τοπικών συλλόγων.

Στα πλαίσια της έρευνας για τον εντοπισμό και σύλληψη των ατόμων που προκάλεσαν ζημιές στο κουβούκλιο του σταθμού θα εξεταστούν οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που υπάρχει στα διόδια και στην εθνική οδό, ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και αύξησης του αριθμού των κατηγορουμένων.

Με ανακοίνωση-παρέμβασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των άλλων πολιτών που συνελήφθησαν».

«Η κυβέρνηση έχασε πλέον και τη στοιχειώδη ψυχραιμία της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων «μετατρέπουν την περιοχή σε ένα ιδιότυπο χώρο οικονομικού apartheid».


Πηγή:
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5084468/parembash-eisaggelea-gia-ta-epeisodia-sta-diodia-malakasas/

Οργή λαού στη Μαλακάσα: Κάτοικοι έβαλαν φωτιά στα διόδια

Φωτιά στα διόδια της Μαλακάσας έβαλαν κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στο αντίτιμο. Συνέχισαν την κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών, όπου σήκωσαν τις μπάρες

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (09/02) στη Μαλακάσα, με κατοίκους του Ωρωπού, του Καλάμου και των γύρω περιοχών να βάζουν φωτιά στα διόδια, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για τις αυξήσεις στο αντίτιμο που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Οι κάτοικοι επρόκειτο να συγκεντρωθούν στα πλευρικά διόδια, που υπάρχουν στο σημείο, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Στην πορεία, ωστόσο, η κινητοποίηση πήρε άλλη τροπή.

Έβγαλαν από το κουβούκλιο την υπάλληλο που εργαζόταν μέσα και αφού το μετακίνησαν του έβαλαν φωτιά.

Δικαιούται ο Έλληνας να λέει "Δεν Πληρώνω"

Στη συνέχεια πετάχθηκαν ξαφνικά στην Εθνική οδό και σταμάτησαν τα αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιο θύμα, αφού τα οχήματα κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, αρκετοί οδηγοί αντέδρασαν έντονα στην κίνηση των κατοίκων, καθώς οι τελευταίοι εξέθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή όλων. Μετά από περίπου 10 λεπτά, ο δρόμος άνοιξε.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ωρωπού είχε καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί, ωστόσο μετά τα επεισόδια ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος καταδίκασε αυτές τις ενέργειες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούσε να τους σταματήσει.

Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι, περίπου 500 σύμφωνα με την αστυνομία, συνέχισαν την κινητοποίηση τους στα διόδια των Αφιδνών, όπου σήκωσαν τις μπάρες, επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να περάσουν ελεύθερα και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Αθηνών-Λαμίας. Όλα αυτά υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επέμβει.


Πηγή:
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/apisteytes_skhnes_sth_malakasa_katoikoi_evalan_fwtia_sta_diodia.2635626.html

Στον εισαγγελέα η Δημοτική Αρχή Ωρωπού για τα επεισόδια στη Μαλακάσα

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος είναι ανάμεσα στα εννέα άτομα που συνελήφθησαν το πρωί για τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια και τον εμπρησμό στον σταθμό διοδίων της Μαλακάσας. Οι περισσότεροι εκ των προσαχθέντων είναι μέλη της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού - αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ. - και μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Β.Α.Αττικής στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα επεισόδια ενώ το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. "Καταδικάζω τα επεισόδια αλλά ο κόσμος έχει δίκιο..." δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού.


Η ένταση προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν περίπου 500 άτομα, κάτοικοι της περιοχής και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στο τέλος των διοδίων αλλά και για τη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού, έβαλαν φωτιά σε λάστιχο αυτοκινήτου ενώ προξένησαν και φθορές σε κουβούκλιο.

Εξάλλου, οι συγκεντρωθέντες σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Αφιδνών επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.
Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού Γ. Οικονομάκου και των αντιδημάρχων, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αφορμή υπήρξαν τα χθεσινά επεισόδια και οι φθορές που σημειώθηκαν στη διάρκεια ειρηνικής και συμβολικής διαμαρτυρίας της δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής, στον κόμβο της Μαλακάσας, κατά των νέων αυξήσεων στα διόδια.
Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων και κατά της δημιουργίας νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού. Όπως τονίζει, στον δήμο Ωρωπού σημειώνεται το παράδοξο να λειτουργούν ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων.
Συγχρόνως, η ΚΕΔΕ καταδικάζει ακραίες πρακτικές «που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής» και «καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις και τα αιτήματα της δημοτικής Αρχής και των κατοίκων Ωρωπού και να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή».
Αυξημένες κατά 30% έως 60% οι τιμές των διοδίων
Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσαν οι αυξήσεις των τιμών των διοδίων στις οποίες προχώρησαν οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους τρεις παραχωρημένους οδικούς άξονες και οι οποίες είχαν αναγγελθεί μετά την επίτευξη λύσης για την επανεκκίνηση των έργων.
Οπως αναμενόταν, οι τιμές των διοδίων αυξήθηκαν κατά 30% έως 60% προκειμένου να φθάσουν τα ανώτατα επίπεδα που όριζαν οι αρχικές συμβάσεις παραχώρησης.
Οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν κατά 60% ακριβότερα διόδια στις Αφίδνες, καθώς το αντίτιμο από 2,10 ευρώ θα αυξηθεί στα 3,35 ευρώ. Σχεδόν ένα ευρώ ακριβότερα θα πληρώνουν οι οδηγοί και τα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι, καθώς το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 2,05 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.
Κατά 55 λεπτά αυξάνεται η τιμή στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας, στα οποία πλέον οι οδηγοί ΙΧ θα πρέπει να καταβάλλουν 1,45 ευρώ από 90 λεπτά που πληρώνουν τώρα, ενώ κατά 25 λεπτά αυξάνεται το αντίτιμο στα πλευρικά διόδια Οινοφύτων.
Περίπου 50% αυξάνεται το αντίτιμο στα μετωπικά διόδια της Θήβας, καθώς οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν από την Πέμπτη 3,95 ευρώ από 2,55 ευρώ που πληρώνουν τώρα, ενώ αύξηση 55 λεπτών θα ισχύσει και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα οποία το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ από 1 ευρώ.
Σχεδόν 60% είναι το ποσοστό αύξησης τόσο στα μετωπικά όσο και στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας, με το αντίτιμο για τα πρώτα να ανεβαίνει στα 3,9 ευρώ από 2,45 ευρώ ενώ για τα πλευρικά διόδια θα φθάσει τα 3,15 ευρώ από 2 ευρώ που είναι σήμερα.
Mε βάση τις νέες τιμές, στις Αφίδνες, τα φορτηγά θα πληρώνουν 8,45 ευρώ και οι νταλίκες 11,85 ευρώ. Στη Θήβα 9,85 ευρώ τα φορτηγά, 13,85 ευρώ οι νταλίκες και στην Τραγάνα 9,85 ευρώ τα φορτηγά 13,75 ευρώ οι νταλίκες. Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις στα πλευρικά διόδια για τα φορτηγά και τις νταλίκες.
Ταυτόχρονα με την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων, η Νέα Οδός ενεργοποιεί και νέα εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες στους σταθμούς Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων. Το ποσοστό έκπτωσης ξεκινά από 5% από την πρώτη έως και τη δέκατη διέλευση και θα φθάνει έως και το 50% για περισσότερες από 50 διελεύσεις το μήνα από τους σταθμούς αυτούς.
Επιπλέον δύο σταθμοί (Ελευσίνα, Ισθμός) έγιναν αμφίπλευροι., ενώ η χρέωση θα είναι 2,10 ευρώ και 1,80 ευρώ αντίστοιχα.
Παράλληλα, όπως είχε εξαγγελθεί, θα ξεκινήσει η λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων (στους κλάδους προς και από Κόρινθο) και στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων (στους κλάδους προς και από Αθήνα). Το μόνο που εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις ήταν το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, όπου έως το 2015 δεν θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων και οι δύο υφιστάμενοι θα χρεώνουν 2,50 ευρώ για τα Ι.Χ. από 3,20 ευρώ σήμερα.
Σε 1,3 δισ. ευρώ τα έσοδα από την είσπραξη διοδίων
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία για τα συνολικά έσοδα από την είσπραξη διοδίων, από το 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτά ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα (με ΦΠΑ) για κάθε σύμβαση Παραχώρησης, από το 2008 έως και τον Οκτώβριο 2013, έχουν ως εξής:


- Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα): 435.623.473,07 ευρώ.
- Νέα Οδός (Αντίρριο- Ιωάννινα, Αθήνα- Μαλιακός και Σχηματάρι- Χαλκίδα): 441.841.638,94 ευρώ.
- Μορέας (Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα & κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη): 149.249.153,61 ευρώ.
- Κεντρική Οδός (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65): 31.508.913,30 ευρώ.

- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός- Κλειδί): 315.362.259,74 ευρώ.

Πηγή:
http://www.kathimerini.gr/753027/article/epikairothta/ellada/ston-eisaggelea-h-dhmotikh-arxh-wrwpoy-gia-ta-epeisodia-sth-malakasa